Demirhindi Nedir?
Demirhindi Nedir?
Demirhindi, Osmanlı Hükümdarlığı zamanlarından bu yana ülkemiz topraklarında varlığını sürdüren bir meyve olmakla birlikte, genel olarak o dönemden bu yana şerbet şeklinde tüketilmektedir. Etli, sulu ve mayhoş bir meyveye sahip olan bitkinin bu meyve kısmı çiğ olarak tüketilebildiği gibi, herhangi başka bir şekilde de tüketilebilir. Genel olarak sevilerek yenilen bir meyve olmasının yanı sıra, meyvenin hamurumsu yapısı nedeni ile pek çok kişi için ilgi çekici olmaktadır.
Tüketimi
Demirhindi, özellikle Osmanlı dönemlerinden bu yana şerbet olarak sıkça tüketilen bir meyve olmakla birlikte, pek çok farklı tüketim yolu da bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi, meyvenin çiğ halinin kurutularak yemeklere eklenmesidir. Baharat halinde kullanılabilen bitki aynı zamanda çay, sos ya da reçel olarak da tüketilebilmektedir. Sindirim sistemi üzerindeki etkileri ve vücut için genel olarak sağladığı faydalar göz önünde bulundurulduğu zaman meyve, anavatanı olan Afrika’da hemen her yemek ve çorbanın içinde kendine yer bulmaktadır.
Sindirim Sistemi Üzerine Etkileri
Demirhindi, besleyiciliği ve sağlığa olan etkileri göz önüne alındığında Afrika’da hemen her yemek ve çorba içerisinde yer almasına şaşırılmaması gereken bir bitkidir. Sindirimi kolaylaştırır ve sindirim enzimlerinin artmasını sağlayarak sindirim hızında artış sağlar. Artan sindirim hızı ise dolaylı yoldan metabolizmayı hızlandırmaktadır ve bu durum, bitkinin meyvesinin düzenli kullanımlarında kişilerin kilo vermesine yardımcı olmaktadır.
Besin değerleri açısından tüm dünya tarafından değerli bir meyve olarak kabul görmüş olmasının yanı sıra, antioksidan ve antienflamatuvar özellikleri de bünyesinde barındırmaktadır. Diyet lifi barındırmasından dolayı müshil olarak kabul edilen meyve, sağlıklı bir sindirim gerçekleşmesini sağlarken aynı zamanda sindirimi yine sağlıklı bir şekilde hızlandırmaktadır. Bu durum, özellikle diyet yapanlar için tercih edilmesine neden olmaktadır. Vitamin mineral içerikleri de göz önünde bulundurulduğunda, oldukça sağlıklı bir diyet besini olarak kabul görmektedir.
Kalp ve Sinir Sistemi Üzerinde Etkileri
Demirhindi, içeriği göz önüne alındığı durumda hem bir müshil hem de kronik ishal tedavisi için bir ilaç görevi görmektedir. Bunların yanı sıra, sinir sistemine ve dolaşım sistemine de oldukça büyük faydaları vardır. Anemi tedavisinde bitkisel destekleyici olarak kullanılmakla birlikte, içeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde dolaşımı artırır ve organların sağlığını korur. Kas ve sinir sistemlerinin sağlık gelişmesini sağlamakla birlikte, genel olarak reflekslerin güçlü kalmasını ve sinir fonksiyonlarının her daim canlı olmasını da sağlamaktadır.
Bağışıklık sistemini desteklemekle birlikte, karaciğer fonksiyonlarının iyileşmesinde önemli etkileri de bulunmaktadır. Yanı sıra, iştah artışını önleyerek kilo vermeye de yardımcı olmaktadır.
Karaciğerde biriken yağların temizlenmesi konusunda, bitkisel olarak önerilen ilk besin maddesidir. Vücutta herhangi bir şekilde mantar ya da parazit oluşumunu da önlediği bilinmekle birlikte, özellikle bağırsak kurtlarının oluşumunu durdurmada ve oluşmuş olanları tedavi etmede oldukça etkilidir.
BİR CEVAP YAZ