Abdüsselam Otu
Diğer bir adı Adamotu olan Abdüsselam otu, halk tarafından kökünün insana benzediği ve zehirli yanlarıyla ölüme açtığı nitelikleri ile bilinmektedir. Abdüsselam otu doktor kontrolü ya da bilgisi dahilinde olmadan kesinlikle kullanılmamalıdır. Otun diğer isimleri İnsan otu, Mandragora Officinarum’dur. Peki nedir bu Abdüsselam otu, faydaları nelerdir, zararları nelerdir, nerelerde yetişiyor, nasıl tüketilmeli gelin hep beraber bakalım.
Abdüsselam Otu Nedir?
Abdüsselam otu patlıcangiller ailesine mensuptur ve kökü insan şeklindeyken, yaprakları rozete benzemektedir. Mor ve mavi tonları arasında çiçekler açması ve geniş yapraklı olmasının yanı sıra kötü kokusuyla uzun seneler dayanabilen bir bitkidir. Normalde kökü kazık şeklinde olan Abdüsselam otunun çoğu zaman kötü insana benzediği için halk tarafından adamotu da denilmektedir. Latince ismi Mandragora Officinarum olarak da bilinen Abdüsselam otu, dünyanın farklı yerlerinde çok değişik isimlerle de kullanılıyor. Pek çok hastalığa şifa olan bu ot, geçmiş yıllarda mitlere ve efsanelere kadar konu olmuş ve büyücülükte, türlü cadılık işlerinde, büyü ya da iksir malzemesi olarak da kullanılmıştır Abdüsselam otu. Harry Potter filmi sahnelerinde de yer alan bu şifalı ot, bilmeyen herkesin öğrenmiş olduğu bir ot haline gelmiştir. Yıllar boyunca gizemli büyücülerin et etkili bitkisinin Abdüsselam otu olduğu biliniyor. Eski Mısırlılar Abdüsselam otunun kökünü bir sıvıda bekleterek elde etmiş oldukları ekstreye “hayat suyu” ismini vermişlerdir. Bununla beraber, bu hayat suyunu içen kişilerin sağlıklı, canlı ve uzun ömre sahip olacağına inanılmıştır. Başka bir rivayete göre ise, Hz. Süleyman Abdüsselam otunun kökünün bir parçasını mühür yüzüğünde taşırmış. Bunun kendisine ruhlar üzerinde hakimiyet gücü verdiğine inanırmış Hz. Süleyman. Tıp dünyasında Abdüsselam otunun ağrı, kuruntu, buhranı tedavi edici yanlarının olduğunu söylemekle beraber, otun zehirli yanlarının olduğunu da belirtmiştir. Tüm bunların yanı sıra, bahçesinde Abdüsselam otunu yetiştiren insanların bir inanışları vardır ki; evlerine bereket yağacağına, zenginlik dolu bir hayat süreceklerine inanıyorlardı bu insanlar. Eski tıp kitaplarında Abdüsselam otunun “insanlığın bulabileceği en değerli bitki” olarak geçtiği biliniyor. Bu bitkinin zehirli yanları olduğundan dolayı kesinlikle dikkatli kullanılması gerekiyor.
Abdüsselam Otu Nerede Yetişir?
Adamotu olarak da bilinen bu ot, Akdeniz ülkelerinde yetişiyor, Türkiye’de ise Antalya ilinin çevresinde, Ege bölgesine ve Güney Anadolu bölgesinde yetişmektedir. Bitki genelde kaya diplerinde, boş arazilerde ve ekili olmayan tarlalarda yetişiyor. Fakat Abdüsselam otu zehirli olduğundan, herkesin kafasına göre kullanabileceği bir ot değildir. Abdüsselam otunun kökleri sonbahar mevsiminde topraktan çıkarılır ve ardından kurutulur. Toz haline getirilir ve Abdüsselam otunun yaprakları da kullanılmaktadır.
Abdüsselam Otunun Faydaları Nelerdir?
Abdüsselam otunun en belirgin niteliklerinden birisi ağrıları uyuşturmasıdır.
Köklerden yapılan merhem, egzama rahatsızlığını da ortadan kaldırır.
Abdüsselam otu iyi bir yatıştırıcıdır.
Abdüsselam otu bel ağrılarına ve bel fıtıklarına iyi geliyor.
Cinsel yönden sorun yaşayan kişiler için cinsel isteği artırdığı biliniyor.
Halsizliğe iyi gelir ve spazmları çözer.
Abdüsselam otunun romatizma ve kireçlenmelere de iyi geldiği biliniyor.
Menüsküs yırtıklarında ve sıvı kayıplarında birebirdir.
Bel ve botun fıtıklarında dört hafta kullanılması sonucuyla pozitif bit etki yaratır.
Abdüsselam kuvvetli bir susturucudur ve aynı zamanda ishal yapıcıdır.
Abdüsselam otu çok güçlü bir müshildir.
Abdüsselam otu depresyona birebirdir.
Bu şifalı otun mide, bağırsak ve karaciğer rahatsızlıklarına da son derece iyi geldiği bilinmekte.
Eklem iltihaplanmalarında, Ekrem ağrılarında, kas ağrılarında son derece etkilidir.
Astım ve boğmaca rahatsızlıklarına da son derece iyi geldiği biliniyor.
Mide ülseri, kolitlere de iyi geldiği biliniyor.
Abdüsselam Otunun Zararları Nelerdir?
Onca faydası olan Abdüsselam otunun gelin bir de zararlı yanlarına bakalım. Abdüsselam otunun dikkatli kullanılması son derece önem teşkil eder. Abdüsselam otunun kişiyi zehirleyip zehirlemeyeceği birkaç belirti ile anlaması kolaydır. Peki nedir bu belirtiler?
Derinin üzerinde kızarmalar
Huzursuzluk
Ağızda kuruluk hissi
Geçmek bilmeyen uyku hissi
Halüsinasyon görmek
gibi belirtiler ile zehirlenip zehirlenmediğinizi anlamak mümkündür. Abdüsselam otunun kullanımı oldukça önemlidir ve pek çok yararı olan bu otun kesinlikle uzman bir kişi tarafından gözetilmesi lazım. Uzman dahilinde kullanıyor olsanız bile, beklenmeyen bir etki hissettiğinizde derhal bırakmalısınız. Tersi durumlarda tüm bu belirtiler dışında nefesinizde daralma hatta tüm bu yan etkiler ile beraber ölümle sonuçlanacak bir durum yaşamanızda söz konusudur. Bu sebeple sırf faydalarından yararlanmak adına Abdüsselam otunu kullanmaya başlamamalı ve etrafınızda bulunan kişilerin önerilerini dikkate almalısınız. Belli bir dozun üzerine de kesinlikle çıkmayınız.
Abdüsselam Otu İle İlgili Araştırmalar Nelerdir?
Abdüsselam otu ile ilgili ilk geniş çaplı araştırma, Rademacher tarafından 1850 senesinde yapılmıştır. Mezger 50 doktorun üzerinde 1951 yılında tedavi denemesi yapmış ve onu Raedside 1966 yılında 15 kişi üzerinde araştırma yapmıştır. Ancak bu araştırmalar yeteli değildir.
Abdüsselam Otunun Kullanımı Nasıl Olmalıdır?
Köklerinden elde edilen sıvılar krem olarak kullanılır. Ölçeği bir nohut büyüklüğünde ağrılı yerlere sürüldüğü taktirde tüm ağrıları alır. Yakmaması için zeytinyağı ile karıştırılıp sürülebilir. Islak nemli bir beze sarılıp buzdolabında saklama süresi iki yıldır. Toz su ile karıştırılıp içilebileceği gibi, merhem şeklinde de kullanılabilmesi mümkündür.
Abdüsselam Otu İle İlgili Bilinen Rivayetler Nelerdir?
Bir efsaneye göre adamotu topraktan çıkarıldığı an öyle acı bir feryat edermiş ki,bunu duyanın kulakları sağır olur, ölür ya da dirilirmiş. Bu sebeple Abdüsselam otu, bir köpeğe bağlanarak çıkarılırmış.
Abdüsselam otu, yüz binlerce yıldır tıpta anestezi maddesi olarak kullanılmış. Otun insan bedenine benzemeyesi biçimi sebebi ile kökü ruhlara karşı koruyucu bir etkisi olduğu söylenmiştir. Afrodizyak etkisi sebebi ile aşk elması, şeytan elması, sevgi bitkisi olarak da bilinmektedir.
Eskiçağın ünlü şifacısı Anazarboslu Dioskorides, bu şifalı otun kökünün kabuğundan elde edilen şarabın ameliyat olacak insanlara, dağlanacak yaralara verilmesi ile derin uykuya dalacaklarından acıyı hissetmeyeceklerini yazan ilk kişidir.
Abdüsselam otunun özel bir şekle sahip olması nedeni ile büyülü ve tehlikeli bir bitki olarak ün saldığı bilinmektedir. Bir efsaneye göre, Abdüsselam otunun kökü yirmi senede bir metreye ulaştığı, kökünün yerinden zor çıkarıldığı ve yerinden sökülmek istendiği zaman otun bağırdığı biliniyormuş. Pisagor Abdüsselam otuna “homunculus” diyormuş. Bunun anlamı ise küçük adamdır.
Eski zamanlarda Abdüsselam otunu koparan insanların zehirlendiği ve öldüğü de bu söylentiler arasındadır.
Abdüsselam otu, büyücülükte, her türlü cadılık ilerinde, büyü ya da iksir malzemesi olarak kullanılmıştır. Abdüsselam otu Harry Potter filminde de kullanılmıştır.
Büyü ve iksirlerin yanında çok eski zamanlarda şifa içinde oldukça fazla kullanılmıştır adamotu.
Eski zamanlarda Kudüs’te yaşamış olan tarihçi Flavius Josephus’a göre, açığa çıkan bitkinin köküne uzun bir ip bağlanır ve ipin ucu da halka yapıldıktan sonra bir hafta aç kalmış köpeğin boynuna geçirilmiştir. Bunun sebebi ise otun koparıldığı taktirde insanlara zarar vermesiymiş.
BİR CEVAP YAZ